De Influencers

 

 

Ik had een eigen televisieprogramma bij de BRT en Paul Codde was verliefd op mij. Ik moest hem teleurstellen. Onbegrijpelijk, vond hij dat. Ik was blond, met blauwe ogen, werkte op de BRT en ik was… hetero!? Maar hij nam mijn ‘sorry’ als een  volbloed gentleman. Hij zou dan maar mijn mentor worden. Mijn beschermheer in het addernest aan de Reyerslaan! Mijn eerste werkpuntje was vestimentair.

‘Frank, heb jij geen kledingsponsor? Nee? Echt niet?’

Alweer knikte ik nee, en dus nam hij me mee naar een magazijn aan het Brusselse Zuidstation, een groothandel in merkkledij. We kregen elk een zwarte vuilniszak om te vullen. We graaiden in de rekken als kleuters in een speelgoedwinkel.

Er was maar één voorwaarde: elk kledingstuk moest te zien zijn op het scherm. Ik vond het een vreemde deal, maar leerde snel bij. De aftiteling van mijn  volgende uitzending liep nog over het scherm, toen mijn moeder thuis telefoon kreeg van wildvreemden met de vraag waar ik die geweldige trui gekocht had.

Het werkte. En daar stopte het niet. We werden ingehuurd om presentaties te doen, shows te begeleiden… Luc Appermont en Geert Hoste vroegen me om in te vallen, als zij een dubbele boeking hadden. Het betaalde niet slecht, helemaal niet slecht.

We hadden er een naam voor: schnabbelen.

Dat kwam gisteren allemaal even terug, op het Content Marketing Forum in Antwerpen. Dé marketing-hype van het moment zijn de influencers: een gamer post zijn voorliefde voor Burito-chips, een fotomodel neemt een selfie in een schoenenwinkel. Allemaal tegen betaling. Natuurlijk.

Vermits de groep onder de 25 jaar steeds minder TV kijkt, is de oude slogan ‘bekend van radio en TV’ compleet achterhaald. Bekend van instagram en snapchat is de nieuwe versie. Wie daar veel volgers heeft, kan influencer worden.En dat betaalt niet slecht, helemaal niet slecht.

Het is nog pril in reclameland, maar er groeit stilaan een hele industrie rond. De Gentse starter Influo maakt en verkoopt lijsten van influencers die zichzelf te huur aanbieden. Het Antwerpse bureau The Kube smokkelt tegen betaling producten in populaire blogs van BV’s zoals Erika Van Tielen. De VRT volgde voor Koppen Céline Schraepen en Talisa Loup die mede dankzij hun foto’s-in-bikini wereldwijd een miljoen volgers hebben. “Een instagramfoto van ons met een bekend merk kost al snel tussen de 200 en 500 euro.”

Een miljoen kijkers? Dat haalde Paul Codde met gemak, elke avond van de week. Het principe blijft eigenlijk gelijk. Dus veel heb ik niet geleerd op het Content Marketing Forum. Maar ik ben wel veel nieuwe woorden rijker, zoals ‘content marketing via productplacement door influencers’. Schnabbelen? Nope, dat woord is niet gevallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s